Alderstafel Lelystad ontwikkeling airport
Zoeken
  • Welkom
  • Uitvoering 2015-2018
    • ruimtelijke inpassing
    • ontsluiting
    • leefbaarheid
    • routes
    • vergunningen
    • economie
  • Vragen en antwoorden
  • Besluitvorming 2009-2014
  • CROLL
  • Contact

Ruimtelijke inpassing

Portefeuillehouder: Provincie Flevoland

Wat gaat er gebeuren?

Planning?

1. Verankeren luchthavenbesluit (inclusief kader voor toekomstige woningbouwlocaties) in ​ruimtelijk beleid provincie en gemeenten  
​2. Helderheid over kader en monitoring/sanering bestaande windturbines en beperkingenzones
3. Alternatieve locatie voor gebruikers grasbaan Lelystad Airport
4. Alternatieve locatie voor Zweefvliegclub Flevo en afspraken over beperkingen Zweefvliegclub Noordoostpolder          
5. Faunabeheer en monitoring
6. Onderzoek toekomstvaste locatie RDW                 
1 januari 2016
​
​1 oktober 2015
1 januari 2016
1 januari 2018
​
​1 januari 2017
​1 januari 2016
​

Stand van zaken

1. Verankeren luchthavenbesluit (inclusief kader voor toekomstige woningbouwlocaties) in ruimtelijk beleid provincie en gemeenten (1 januari 2016).
Op 30 juni 2015 heeft provincie Flevoland een brede informatiebijeenkomst georganiseerd voor de Flevolandse gemeenten over de consequenties van het Luchthavenbesluit voor provinciaal en gemeentelijk beleid en bestemmingsplannen. Een controle op de huidige provinciale verordening (omgevingsplan Flevoland 2006-2015) is uitgevoerd.

2. Helderheid over kader en monitoring/sanering bestaande windturbines en beperkingenzones (1 oktober 2015)
De provincie Flevoland heeft in 2015 met betrokkenen afgestemd over de relatie tot bestaande windturbines en samenwerking gezocht met Stichting Club Direct Omwonenden (CDO). Dit heeft geleid tot diverse gesprekken met eigenaren van windturbines, waarbij Lelystad Airport en CDO nauw betrokken zijn geweest. Duidelijk is geworden dat mogelijke sanering of een eventuele andere maatregel zich beperkt tot hooguit één windturbine.
 
In maart 2015 hebben het ministerie van Infrastructuur & Milieu, CDO, Lelystad Airport en provincie Flevoland afspraken vastgelegd in het convenant ‘Voedselveiligheid en nadeelcompensatie in de omgeving van Lelystad Airport’. Hierin zijn afspraken gemaakt over het monitoren van landbouwgewassen in de omgeving van de luchthaven. Aan de monitoring is een nadeelcompensatieregeling gekoppeld. De begeleidingscommissie van het monitoringsonderzoek heeft een advies uitgebracht aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat luchthavenactiviteiten, zowel in Lelystad nu als in Bremen (met een luchtvaart omvang zoals Lelystad die in de toekomst zal kennen), geen nadelige invloed hebben op landbouwgewassen in de omgeving. De staatssecretaris heeft het advies overgenomen en gepubliceerd.

3. Alternatieve locatie voor gebruikers grasbaan Lelystad Airport (1 januari 2016)
In 2015 heeft provincie Flevoland opdracht gegeven voor een onderzoek naar alternatieve locaties in Flevoland voor gebruikers van de grasbaan op Lelystad Airport. De gebruikers vinden de hieruit gekomen mogelijke locatie in de Noordoostpolder niet wenselijk.

Na de zomer zijn de gebruikers van de grasbaan door Lelystad Airport geïnformeerd dat een deel van hen in ieder geval nog tot 1 april 2018 gebruik kan maken van de hoofdbaan van Lelystad Airport. Uitzondering hierop zijn de ‘langzame’ fixed wing microlights, trikes en autogyro. Tevens is aangegeven dat de grasbaan nog tot september 2016 gebruikt kan worden. Tijdelijk medegebruik van het vliegterrein van Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen is onderzocht, maar wordt vanwege de beperkte periode tot 1 april 2018 niet verder uitgewerkt.

De provincie heeft de inzet van een coördinator als ondersteuning bij het vinden van toekomstvaste locaties voortgezet. De coördinator faciliteert gesprekken met andere luchthavens en overheden.
 
4. Alternatieve locatie voor Zweefvliegclub Flevo en afspraken over beperkingen Zweefvliegclub Noordoostpolder (1 januari 2018)
Onderzoek in opdracht van provincie Flevoland naar alternatieve locaties in Flevoland heeft voor Zweefvliegclub Flevo geen geschikt geachte locatie opgeleverd. ZC Flevo heeft daarop een zoekgebied op de Veluwe aangereikt dat op verzoek van de provincie Flevoland, vooruitlopend op het eindrapport van het project Toekomstvaste General Aviation Locaties (TGAL), door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) onderzocht is. LVNL geeft aan dat mogelijkheden in dit gebied niet uitgesloten zijn, maar dat gezien de complexiteit van het luchtruim ter plaatse maatwerk nodig is. Het Commando Luchtstrijdkrachten wordt betrokken, omdat het zoekgebied overlapt met een militair laagvlieggebied. Provincie Flevoland ondersteunt hierbij door gesprekken met de provincie Gelderland te voeren. Provincie Gelderland staat hier coöperatief en oplossingsgericht in. Echter, de ruimte op de bestaande velden moet daarbij afgewogen worden. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor eventuele nieuwe velden in eerste instantie bij de betreffende gemeenten.

5. Faunabeheer en monitoring (1 januari 2017)
De provincie Flevoland heeft samen met Lelystad Airport, de Fauna Beheer Eenheid Flevoland en het ministerie van Infrastructuur & Milieu het traject opgestart voor:
  • faunabeheer op het luchthaventerrein,
  • eventuele aanpassing van het faunabeheer voor wat betreft het gebied rondom het luchthaventerrein, en
  • het opzetten van een monitoringsprogramma.
Dit zal voor de opening van de luchthaven leiden tot plannen voor faunabeheer en monitoring, zowel op als buiten het luchthaventerrein.
 
6. Onderzoek toekomstvaste locatie RDW (1 januari 2016)
​
De gemeente Lelystad, het Rijksvastgoedbedrijf, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Lelystad Airport zijn begonnen om een toekomstvaste locatie voor de RijksDienst Wegverkeer (RDW) te zoeken. 

    Heeft u vragen? Laat het weten!

Verzenden